"świeże, ergonomiczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, klasyczne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości i to, jak wyglądają stragany i targowiska.
W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia i spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z solidnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest równocześnie meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju łatwo można spotkać dużo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niezrównane dotąd połączenia i zezwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, iż zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na za każdym razem.
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami i wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano także w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej” oraz w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek."
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nowa jadłonomia. roślinne przepisy z całego świata. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.