Nowa książka autorki znanego bloga AmMniam!
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Odszukacie tu dania, które możecie przygotować równocześnie dla siebie, jak i zaserwować gościom na dużo przeróżnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.
Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także niemało wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy zastosować w innej potrawie. Dzięki czemu aż chce się eksperymentować.
Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana albo pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami albo lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są również desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa i mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.
Dla każdego niebo w gębie.
Magdalena Gembacka – autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i wielkich. Miłośniczka korzystnego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.
Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Oferuje zdrowe przepisy dla wszystkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i potężnych przepisów na dania główne. Odnajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce korzystnie się pisze,z całą pewnością jeszcze lepiej się z niej gotuje!
Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd
Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia elementów wywołują, iż nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.
Paweł Ochman, autor bloga Weganon
Kreatywne, apetyczne i z polotem – takie są te przepisy! wyśmienite połączenia smaków, atrakcyjne struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa…) i niemało kolorów – jej pomysły nakłaniają do eksperymentów!
Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
Tytuł Roślinna uczta smaków Autor Magdalena Gembacka Wydawnictwo Marginesy EAN 9788367510240 ISBN 9788367510240 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie liczba stron 224 Rok wydania 2023 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Roślinna uczta smaków. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.