Prawdziwa skarbnica inspiracji dla entuzjastów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz aromatów Bliskiego Wschodu Samar Khanafer, finalistka trzeciej edycji MasterChefa i autorka dwóch bestsellerowych książek kulinarnych, powraca z nieszablonową pozycją, która przeniesie was do pachnącego kardamonem i wodą z kwiatów pomarańczy Libanu.
Książka mieści ponad 130 wegetariańskich i wegańskich przepisów równocześnie na klasyczne bliskowschodnie dania, takie jak kremowy humus czy chrupiący falafel, jak i na progresywne interpretacje arabskich klasyków, jak kafta z soczewicy czy roślinna wersja kibbeh nayeh.
Autorka łączy sezonowe składniki, które odnajdziecie w lokalnym warzywniaku i na bazarku, z bliskowschodnimi przyprawami, z łatwością wyczarujecie w swojej kuchni orientalne manouche, mkhabasę, batata harra, foul, harirę, makloubeh… "Dukkah, kumin i włoszczyzna to kulinarny przewodnik po Bliskim Wschodzie, który sprawi, że na chwilę poczujecie się jak w tętniącym życiem Bejrucie i spróbujecie jednej z najlepszych kuchni na świecie." Samar Khanafer "Pół Polka, pół Libanka.
Ekspertka od kuchni arabskich w Polsce. Uczestniczka trzeciej edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenili m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux sr. Autorka kulinarnych bestsellerów: Hummus, za’atar i granaty, a także Szafran, mięta i kardamon.
Na co dzień zajmuje się rozwojem biznesu, a w wolnym czasie pisze bloga: blogsamar.com. Samar prowadzi nas ścieżką smaków i aromatów, które przyprawią smakosza o drżenie serca. Oryginalne połączenia, sezonowe składniki i proste przepisy sprawiają, że natychmiast chce się zacząć gotować i smakować.
Spróbujcie jednej z najkorzystniejszych kuchni świata, poznajcie smaki Libanu!" Magda Gessler "Od lat podróżuję z Samar do Libanu. I ale nigdy tam fizycznie nie dotarłam, to za sprawą jej wyjątkowych książek rozsmakowałam się w bliskowschodnich potrawach.
Przepisy Samar nie są niełatwe, a posiadają rozmach, kuszą bogactwem aromatów i smaków. Są też wciągającą lekturą, w której można się zatracić. Jak w intrygującej niekończącej się bajce snutej poprzez arabską księżniczkę." Basia Starecka, dziennikarka kulinarna znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, autorka podcastu „Z pełnymi ustami" Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dukkah, kumin i włoszczyzna. wegetariańska kuchnia bliskowschodnia. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.