"Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz także roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem.
Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa,, a także wegetarianie i weganie.
jednakże mięso to jeden z podstawowych części polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest równie bogaty, najróżniejszy i uginający się od pyszności jak ten konwencjonalny. Tutaj każdy wynajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni i entuzjasta nowych smaków.
Ta książka to kompilacja ponad stu perfekcyjnych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne.
Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z interesującym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw sprawdzi się nie tylko w Wigilię, obszernanoc czy na przyjęciu noworocznym,nawet u cioci na imieninach.
Te święta nie mogą się nie udać!
Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, że smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być tak samo pyszne także w roślinnym wydaniu.
Świętujemy! to pozycja dla wszelkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, lecz też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, by trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole mają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu też kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd ukazuje, iż okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy.
Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, ale dla wszelkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają uznanie nawet najszczególniej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.V
Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge"
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Świętujemy roślinne przepisy na uroczystości i święta. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.