Zdrowe wody smakowe na cztery pory roku. Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się aż z wody i nie może poprawnie funkcjonować bez adekwatnego jej spożycia$1220 Dietetycy zalecają picie każdego dnia około 2,5 litra płynów.
Jednak nie zawsze mamy ochotę na,,czystą" wodę. Świetną alternatywą dla niej są własnoręcznie robione zdrowe wody smakowe wzbogacone o owoce, warzywa, przyprawy i zioła. W książce znalazły się przepisy na wiosenne wody energetyzujące, a także oczyszczające, perfekcyjne na lato wody intensywnie nawilżające i odprężające, a także wspaniałe na okres jesienno-zimowy napary uodparniające, kojące, rozgrzewające, a także wspomagające pracę układu trawiennego.
na dodatek 10 receptur na domowe napoje izotoniczne, potrzebne do kompletowania płynów w organizmie przy niezwykle intensywnym wysiłku fizycznym. Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, gwarantuje prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, pozwala na prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego.
Nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich poprawne nawodnienie. Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uwielbiana specjalistka ds.
żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszelkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt nieduże, w stosunku do potrzeby spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku.
Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących - równocześnie smakach, jak i właściwościach - jest więc odpowiedzią na rozterki wszelkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i na dodatek stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie.
Książka,,Zdrowe wody" została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu,podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, lecz też i innych właściwości napojów, które spożywamy.
W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących, a także o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.
Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się jednostkowymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.
W ostatnim rozdziale znalazło się 10 przepisów na domowe napoje izotoniczne, które są niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy wytężonym wysiłku fizycznym, dlatego ten rozdział polecamy w sposób szczególny osobom, które rekreacyjne spędzanie wolnego czasu zamieniły na intensywny, niemalże mistrzowski trening sportowy.
A zatem pijmy na zdrowie! Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska - specjalista ds. Żywienia i dyplomowany dietetyk. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej,,hälsa", blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia.
Szerokiej publiczności znana ze swego autorskiego programu telewizyjnego,,Pożegnanie z wagą", w którym poprzez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw i nakłaniała do aktywności fizycznej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Zdrowe wody. Czyli pyszne wody smakowe i izotoniki - ANETA ŁAŃCUCHOWSKA,494KS (7412459). Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.