sprawdź, jak z łatwością przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!
Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu różnorodnych kompozycji rodzajów i smaków, głównie poprzez dodawanie elementów o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego towaru jest dziecinnie proste – starczy kilka chwil, żeby zapełnić nim całą lodówkę.
Tylko co zrobić,ekspresowo i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? wystarczy stosownie skonsolidować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszelkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie gromadzi żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.
Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 rozmaitych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu dodatkowo bardziej oryginalne propozycje, jak np. Jogurt cytrynowy, o smaku francuskiej wanilii czy mokki.
W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością komponentów mineralnych.
Wykorzystaj w kuchni nieszablonowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:
- Korzenną salsę gruszkową
- Aioli z awokado
- Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
- Malinowe krówki
- Cytrynowe ciasto jogurtowe
szeroka księga jogurtów mieści również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i fason życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.
Pat Crocker jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały przeróżne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wielka księga jogurtów. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.