Pory roku są szczególnie przeróżne, i najróżniejsze są nasze preferencje. Czy z łatwością jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najistotniej? A jeśli już – czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść? Książka „Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima" pomoże Ci jeszcze bardziej radować się z tego, co proponuje natura. Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz przystępność świeżych produktów. Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią oporność, a także uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko – na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie przystępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z klasycznej kuchni polskiej, gwarantują zupełnie świeże smaki i potrawy, W ponad 100 przepisach odszukamy między innymi dania przygotowane z zastosowaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima również będzie obfitować w smaki… kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko – choćby coś na deser! O autorze: O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Unikatowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając dodatkowo wskazówki do poszukiwania własnych smaków. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, iż jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety". Prowadzi audycję „ Z gruszki i z pietruszki" w Radio Kolor. Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak,w trakcie przygotowania potraw zachować jak najwięcej koniecznych nam składników. Żeby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, żeby było po prostu zdrowe i smaczne. Tytuł Jak smakuje rok wiosna lato jesień zima Autor Marcin Molik Wydawnictwo Zwierciadło EAN 9788381321211 ISBN 9788381321211 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie liczba stron 270 Format 16.5x22x1.7 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1 Waga 0.532 kg
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jak smakuje rok wiosna lato jesień zima. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.