Wydanie w mniejszym, bardziej praktycznym formacie.
Koniec z długimi listami trudno przystępnych składników.
Dość rezygnacji z ulubionych, klasycznych smaków.
Jadłonomia po polsku prezentuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i tak samo smaczna co ruskie pierogi.
W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku odnajdziecie niemało roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie i trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.
Ta książka to nie tylko przepisy, lecz też użyteczne porady, które powodują, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić bezprecedensowy pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak prawidłowo smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.
A typowo: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków, a także bestsellera Nowa Jadłonomia (Marginesy 2017). Od dziesięciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, a od 2015 roku prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. W 2019 roku została ambasadorką kampanii RoślinnieJemy. Wierzy, że każdy, kto chce, może jeść bardziej roślinnie.
Autorzy: Marta Dymek
EAN: 9788367406505
Głębokość: 30.000000
ISBN: 978-83-67406-50-5
ilość stron: 280
Oprawa: Twarda
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2022
Szerokość: 172
Wydanie: 2
Wydawnictwo: Marginesy
Wysokość: 217
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jadłonomia po polsku. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.