Tytuł Chemia tworzyw opakowaniowych Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN Tłumaczenie Agnieszka Błaszczak ISBN 978-83-01-19247-1 Rok wydania 2017 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 166 Format epub, mobi Spis treści 1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność techniczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności 9
1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe 11
1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja 17
1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań asygnowanych do kontaktu z żywnością 19
1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej tworzyw do produkcji opakowań żywności 24
1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania. Zastosowania poręczne 27
Bibliografia 29
2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań 31
2.1. Wprowadzenie 33
2.2. Regulacje prawne 34
2.3. Metody analityczne 37
2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia 39
2.4.1. Aluminium 39
2.4.2. Cyna 40
2.4.3. Ołów 40
2.4.4. Kadm 40
2.4.5. Arsen 41
2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach 41
2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe 41
2.5.1. Stal nierdzewna i szkło 41
2.5.2. Metalowe puszki i tuby 42
2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy 46
2.5.4. Materiały z materiałów nienaturalnych 46
2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie 48
2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana 51
2.7. Wnioski 56
Bibliografia 56
3. Plastyfikatory używane przy produkcji PVC asygnowanego do żywności: ocena migracji unikalnej 61
3.1. Wprowadzenie 63
3.1.1. Ftalany 64
3.1.2. Epoksydowany olej sojowy 65
3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne 66
3.1.4. Poliadypiniany 68
3.2. Badania limitów migracji unikalnej w żywności i płynach modelowych imitujących żywność 69
3.2.1. Metody badań ftalanów 69
3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku 70
3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu oddziaływaniu octanów diglicerydów kwasów tłuszczowych 73
3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności 74
3.2.5. Analiza poliadypinianów 76
3.3. Wnioski 79
Bibliografia 80
4. Naturalne skażenia opakowań – nowe zagrożenia 83
4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP 85
4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością 89
4.3. Organiczne skażenia materiałów do kontaktu z żywnością – perspektywa europejska 92
4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające stanowczo pokaźne obawy 96
Bibliografia 99
5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności 101
5.1. Wprowadzenie 102
5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności 103
5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych tworzyw do pakowania 107
5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań 108
5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów 113
5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym 117
5.7. Określenie drobnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie 120
5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami 122
5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań 126
Bibliografia 127
6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności 133
6.1. Wprowadzenie 134
6.1.1. Przebieg korozji 135
6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego cyklu korozji 136
6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji 139
6.2. Opakowania metalowe 140
6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych 142
6.3. Blacha biała 143
6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo 145
6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo 149
6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej 150
6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach 151
6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej 151
6.3.6. Zjawisko siarkowania 159
6.3.7. Inhibitory korozji 161
6.4. Użycie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności puszkowanej 162
6.4.1. Opakowania z aluminium 162
Bibliografia 164
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chemia materiałów opakowaniowych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.