Tytuł progresywna kosmetologia. Tom 1 Podtytuł Detoksykacja, dieta, ruch Autor Marcin Molski Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN ISBN 978-83-01-19130-6 Rok wydania 2014 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 424 Format epub, mobi Spis treści Przedmowa VII Wstęp X 1. Detoksykacja 1 1.1. Podział detoksykantów 4 1.2. Detoksykacja jelit 5 1.3. Detoksykacja nerek i skóry 9 1.3.1. Zioła 10 1.3.2. Owoce 15 1.3.3. Warzywa 16 1.4. Detoksykacja wątroby 16 1.5. Detoksykacja ogólna organizmu 22 1.5.1. Rośliny z Indii i Azji 23 1.5.2. Rośliny andyjskie i amazońskie 23 1.5.3. Rośliny Ameryki Środkowej i Północnej 27 1.5.4. Rośliny europejskie 27 1.6. Hydrokolonoterapia 32 1.7. Błonnik 35 1.8. Głodówka 43 1.8.1. Cytrynowa kuracja oczyszczająca 45 1.9. Detoksykacja poetanolowa 46 1.9.1. Kudzu 47 Literatura uzupełniająca 48 2. Dieta i ruch 50 2.1. Ewolucyjne podejście do diety 52 2.1.1. Dieta enzymatyczna 57 2.2. Typy diet 59 2.3. Zapotrzebowanie kaloryczne 62 2.4. Kontrola masy ciała (BMI i BSI) 63 2.5. Indeks glikemiczny 65 2.6. Zmiana diety 65 2.7. Badania laboratoryjne 66 2.8. Ranking diet 71 2.9. Diety egzotyczne 89 2.9.1. Dieta chińska pięciu przemian 89 2.9.2. Dieta indyjska 91 2.9.3. Dieta ajurwedyjska 94 2.9.4. Dieta wedyjska 96 2.9.5. Dieta Hunza i doświadczenie McCarrisona 97 2.9.6. Dieta koszerna 99 2.10. Diety kosmetyczne 99 2.10.1. Dieta antydepresyjna 101 2.10.2. Dieta dermalna 102 2.10.3. Dieta detoksykująca 103 2.10.4. Dieta przeciwstarzeniowa 106 2.10.5. Dieta komplementarna 119 2.11. Fakty i mity dietetyki 128 2.12. Potrzebne składniki diety 132 2.12.1. Białka 133 2.12.2. Tłuszcze 202 2.12.3. Węglowodany 222 2.13. Zgubne komponenty diety 257 2.13.1. Atrybuty toksyczności 259 2.13.2. Antybiotyki 260 2.13.3. Dioksyny i ich kongenery 262 2.13.4. Glutaminiany 263 2.13.5. Hormony 264 2.13.6. Neuroleptyki 265 2.13.7. Neurohormony stresu 266 2.13.8. Pestycydy 267 2.13.9. Glukozynolany 269 2.13.10. Substancje antyodżywcze 269 2.13.11. Toksyczne pierwiastki metaliczne 276 2.14. Przyprawy 279 2.14.1. Przyprawy i ewolucja 282 2.14.2. Przyprawy i kosmetologia 283 2.14.3. Przyprawy europejskie i orientalne 284 2.14.4. Sól 322 2.15. Kontrowersyjne komponenty diety 327 2.15.1. Betel 328 2.15.2. Etanol 329 2.15.3. Guarana 341 2.15.4. Herbata 342 2.15.5. Kakao 347 2.15.6. Kawa 350 2.15.7. Tytoń 353 2.15.8. Yerba mate 357 2.16. Ruch 362 2.16.1. Pozytywny wpływ ruchu na organizm 362 2.16.2. Negatywny wpływ ruchu na organizm 366 2.16.3. Masaż 368 2.16.4. System tybetański – ćwiczenia + dieta 375 Literatura uzupełniająca 378 Wykaz skrótów 381 Skorowidz 387 Źródła ilustracji na wkładce 400
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nowoczesna kosmetologia. tom 1. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.