Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Świetna lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.
Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,też znakomity styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
To rewelacyjne źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone efektownymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem poprzez przyjaciółkę Umberta Eco, która też jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż poprzez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – w trakcie której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, lecz też ich kulturę i obyczaje.
szczególnie atrakcyjne są „intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią mało mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi.
Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – z reguły – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej aniżeli gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju".
Cóż to za niezwykła podróż! Elena Kostioukovitch oprowadza nas po kulturze Włoch i z literacką swadą opowiada, na jakich fundamentach zbudowana jest tożsamość kulinarna tego kraju. Niczym nitka spaghetti (która nie ma końca!) zawijają się kolejne opowieści, postaci, regiony.
A po lekturze tej książki trzeba koniecznie wybrać się do słonecznej Italii, wskoczyć na skuter i ruszyć szlakiem wyznaczonym przez autorkę erudytkę. Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sekrety włoskiej kuchni. dlaczego włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.