Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Oto najlepsze sycylijskie przepisy! Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najatrakcyjniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie – koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny rutynowy rytm.
Kilka tradycyjnych sycylijskich elementów – takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy – stwarza lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną poprzez warzywa, przeważnie jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito! "Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat.
Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski – a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi." Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej "Ciao!
Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym uzyskuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska.
Autorka efektywnie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa." Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wegetariańska sycylia. przepisy pełne słońca. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.