„Uwielbiam tę książkę. Jest pełna mądrości i hojnie obdarza nas przepisami na proste w przygotowaniu, smakowite dania. Każda strona to prawdziwa uczta" – Nigella Lawson Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych.
Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze dostępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia.
ukazuje różne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – łatwej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak przede wszystkim. Przepisy Claudii Roden to spory wachlarz smaków od niezwykle łagodnych poprzez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i bardzo ostre.
W swych potrawach niejednokrotnie używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów.
Aromat wzbogacają czosnkowe albo ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini. Sama autorka pisze: „Skupiłam się na łatwych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama.
Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam radować się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków.
Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach." Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mediterranea. kuchnia słońca. przepisy śródziemnomorskie. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.