Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach jednocześnie na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, niepowtarzalnego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją albo nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.
Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne
archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią
tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji
najmocniej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania - KEFI.
Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to intuicyjnie odczuwalne
wszystkimi zmysłami. Możemy zaznać KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących
wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących - wtedy właśnie dzieje się
grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek
tego stanu - przygotować prawidłowe jedzenie. A reporterskie opowieści - zrozumieć życie
wyspiarzy i poczuć atmosferę ich niepokaźnych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!
Tytuł Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści Autor Dionisios Sturis Wydawnictwo spora Litera EAN 9788380329706 ISBN 9788380329706 Kategoria Literatura, Kulinaria liczba stron 288 Format 246x197 mm Rok wydania 2023 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kefi. greckie wyspy - smaki i opowieści. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.