Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a choćby miasto, ma w swej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy perfekcyjnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa i kawowa granita.
Na zaostrzenie apetytu najkorzystniejsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a aby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami.
A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom.
Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to także przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka.
Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i w głównej mierze nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami.
Ponad połowę swego życia nie je mięsa i nieprzeciętnie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości.
Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji albo wyleguje się z kotką Mafią na balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza.
Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazała się jej książka Świętujemy! (2019) Tytuł Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska Autor Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy EAN 9788366863552 ISBN 9788366863552 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 320 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Italia dla zielonych. roślinna kuchnia włoska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.