Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zwykle przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o sporo bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych, a także tych z zakresu ziołoznawstwa. Skutkiem ich badań jest opowieść o najróżniejszych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw wykorzystywano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa wykorzystywano w słowiańskich kuchniach, a także kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu jeszcze porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian i szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littrature Gastronomique - przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej poprzez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie wyśmienite - gotują wyśmienicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! teraz, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na "Kuchnię Słowian". Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Tytuł Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych.. Autorzy Hanna Lis, Paweł Lis Wydawnictwo Nasza Księgarnia EAN 9788310140654 ISBN 9788310140654 Kategoria Literatura, Kulinaria liczba stron 320 Format 245x189 mm Rok wydania 2023 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.