Zielnik i książka kucharska w jednym!
To funkcjonalny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i mnóstwo, dużo innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w przeróżnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę".
Łukasz Łuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje użytkowania dziko rosnących roślin pokarmowych w przeróżnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. W Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja" emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i istotnie malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego. Autor wielu publikacji naukowych i książek, w tym „Dzikiego ogrodu".
Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…
WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *
bezproblemowo identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące albo w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam zasobność gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia,tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
AGNIESZKA KRĘGLICKA, restauratorka, felietonistka
Tytuł Dzika kuchnia wyd. 2022 Autor Łukasz Łuczaj Wydawnictwo Nasza Księgarnia EAN 9788310138828 ISBN 9788310138828 Kategoria Kuchnia,diety\Inne liczba stron E0CF1C12-4982-4AAC-89AA-3A57F30177E8 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 3
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dzika kuchnia wyd. 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.