Polskie pola i ogrody kryją w sobie sporo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o atrakcyjnych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zgromadzonych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!
Ewa Wachowicz
Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Ładne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!
Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i „Elle"
unikatowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających sporo oryginalnych smaków.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?
Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!
Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, ale mogą stać się składnikami smakowitego dania!
Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Zwiększone wydanie, 142 przepisy!
Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Tytuł Pyszne chwasty wyd. 2023 Autor Małgorzata Kalemba-Drożdż Wydawnictwo Pascal EAN 9788383171449 ISBN 9788383171449 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 352 Rok wydania 2023 Oprawa Twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pyszne chwasty wyd. 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.