Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto przeróżnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to w dodatku opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla.
To w dodatku historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni. Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
Tytuł Tradycje kulinarne Szwecji Autor Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo HANAMI EAN 9788365520531 ISBN 9788365520531 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 240 Format 16.5x23.5x1.7 cm Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tradycje kulinarne szwecji. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.