100 przepisów na klasyczne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności progresywność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj równocześnie smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na konwencjonalnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.
Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną.
Zadbania o siebie i bliskich. Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią. W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj rewelacyjny talerz sederowy.
Odkryj różnorodność smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur. Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich. Dorastał na Manhattanie, aktualnie mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi sieć autorskich restauracji.
Autor wielu książek kucharskich. W swych przepisach łączy tradycję z innowacyjnością: kuchnię koszerną z kuchniami świata. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Szabatowe przepisy 100 receptur na żydowskie dania. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.