Tytuł Marketing. Koncepcje, strategie, trendy Autorzy Henryk Mruk, Bogna Pilarczyk, Maria Sławińska Język polski Wydawnictwo Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu ISBN 978-83-8211-032-6 Rok wydania 2020 Poznań Wydanie 1 liczba stron 360 Format pdf Spis treści Wstęp
1. Istota i znaczenie marketingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem (Maria Sławińska)
1.1. Istota i geneza marketingu
1.2. Ewolucja orientacji przedsiębiorstw
1.3. Marketing jako koncepcja zarządzania
1.4. Kierunki rozwoju marketingu
2. Odrębności sektorowe marketingu (Maria Sławińska)
2.1. Marketing dóbr konsumpcyjnych
2.2. Marketing na rynku instytucjonalnym (B2B)
2.3. Marketing usług
2.4. Marketing organizacji non profit
3. Cykl tworzenia strategii marketingowej. Typy strategii (Bogna Pilarczyk)
3.1. Istota i proces tworzenia strategii marketingowej
3.2. Ocena otoczenia marketingowego i zasobów przedsiębiorstwa
3.3. Cele strategiczne i struktura instrumentów marketingu
3.4. Rodzaje strategii
4. Przewaga konkurencyjna i strategie konkurowania (Bogna Pilarczyk)
4.1. Istota konkurencji i typy przewagi konkurencyjnej
4.2. Analiza konkurencji
4.3. Strategia konkurencji
5. Zachowania konsumentów (Henryk Mruk)
5.1. Potrzeby i ich uwarunkowania
5.2. Demograficzne i ekonomiczne aspekty zachowań nabywców
5.3. Uwarunkowania psychologiczne i społeczne zachowań nabywców
5.4. Inne uwarunkowania
5.5. Cykl podejmowania decyzji o zakupie
5.6. Typy decyzji zakupowych
5.7. Nabywcy instytucjonalni
6. Segmentacja nabywców i wybór rynku docelowego (Bogna Pilarczyk)
6.1. Istota i proces segmentacji
6.2. Kryteria segmentacji
6.3. Wybór rynku docelowego
6.4. Pozycjonowanie oferty i towaru na rynku
7. Metody badania potrzeb i zachowań konsumentów (Henryk Mruk)
7.1. Dane a decyzje marketingowe
7.2. Źródła informacji
7.3. Badania marketingowe – istota i etapy
7.4. Sposoby uzupełniania próby
7.5. Błędy związane z badaniami
7.6. Typy badań marketingowych
7.7. Badania ankietowe
7.8. Badania panelowe
7.9. Badania jakościowe
7.10. Obserwacje, eksperymenty i metody komparatywne
7.11. Techniki projekcyjne
7.12. Współpraca z agencją badań marketingowych
7.13. Raport z badań
7.14. Prezentacja raportu
8. Strategia towaru i opakowania (Henryk Mruk)
8.1. Istota i klasyfikacja produktów
8.2. Stopnie produktu
8.3. Proces życia towaru
8.4. Zarządzanie portfelem produktów
8.5. Zadania menedżera artykułu (MP)
8.6. Opakowanie i jego rola
8.7. Wprowadzanie nowego artykułu na rynek
8.8. Błędy i bariery we wprowadzaniu nowego towaru
9. Zarządzanie marką i wizerunkiem (Henryk Mruk)
9.1. Istota firmy
9.2. Nazwa firmy
9.3. Obszary budowania firmy
9.4. Rodzaje marek
9.5. Firmy prywatne (handlowe, DOB – distribution own brand)
9.6. Wprowadzanie nowej firmy na rynek
9.7. Firma a półka sklepowa
9.8. Zarządzanie marką
9.9. Firma na rynku B2B
9.10. Cykl życia producenta
9.11. Portfele, kanibalizm, mapy percepcji marek i podróbki marek
9.12. Wartość marki
9.13. Firmy polskie
10. Cena w strategii marketingowej (Henryk Mruk)
10.1. Cena a wartość
10.2. Funkcje cen
10.3. Wartość a instrumenty marketingu
10.4. Sprężystość cenowa popytu
10.5. Paradoksy cenowe
10.6. Ceny a zachowania konsumentów
10.7. Sposoby ustalania cen
10.8. Ceny a oferta przedsiębiorstwa
10.9. Strategie cenowe
10.10. Opusty cenowe
10.11. Marże
10.12. Wojny cenowe
11. Zarządzanie dystrybucją (Maria Sławińska)
11.1. Dystrybucja jako instrument marketingu
11.2. Funkcje dystrybucji
11.3. Czynniki wpływające na wybór strategii dystrybucji
11.4. Kanały dystrybucji
11.5. Pośrednicy w kanałach dystrybucji
11.6. Istota i znaczenie kooperacji w kanałach dystrybucji
11.7. Konflikty w sferze dystrybucji i sposoby ich rozwiązywania
11.8. Logistyka dystrybucji
11.9. Trendy w zarządzaniu dystrybucją
12. Sposoby komunikacji masowej (Bogna Pilarczyk)
12.1. Istota i cykl komunikacji marketingowej
12.2. Reklama
12.3. Promocja sprzedaży
12.4. Public relations
12.5. Niekonwencjonalne formy komunikacji masowej
13. Metody komunikacji bezpośredniej (Bogna Pilarczyk)
13.1. Promocja osobista
13.2. Marketing bezpośredni
13.3. Targi i wystawy
13.4. Niestandardowe formy komunikacji bezpośredniej
14. Plan marketingowy (Maria Sławińska)
14.1. Istota i funkcje planu marketingowego
14.2. Etapy cyklu planowania marketingowego
14.3. Struktura i podstawowe komponenty planu marketingowego
15. Kontrola działalności marketingowej (Maria Sławińska)
15.1. Istota i zadania kontroli marketingu
15.2. Przedmiot kontroli marketingu
15.3. Aspekty organizacyjne kontroli marketingu
Bibliografia
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Marketing. koncepcje, strategie, trendy, AZ#DB2C9151EB/DL-ebwm/pdf. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.