Jak dbać o trzustkę?
Niestety według statystyk już 3500 Polaków zapada na choroby trzustki z czego wielki procent umiera. Z roku na rok, coraz więcej osób zmaga się z przewlekłym zapaleniem trzustki, ostrym zapaleniem trzustki czy także rakiem trzustki. Chora trzustka najczęściej jest rezultatem rozwijającego się stanu zapalnego w układzie trawiennym i słabej wytrzymałości. Każdy z nas pewnie słyszał, jak parę lat temu znana i renomowana aktorka - Anna Przybylska, która podbiła serca widzów, zmarła przedwcześnie na raka trzustki. Było to dla wszystkich wielkim zaskoczeniem. I dopiero po tym fakcie zrobiło się głośno o profilaktyce i regularnym kontrolowaniu stanu trzustki. A także wspomaganiu jej pracy i wspieraniu jej zdrowym odżywianiem.
Jaka dieta na stany zapalne i problemy z trzustką?
Jeśli chciałbyś wzmocnić swoje zdrowie i pracę swojej trzustki, ponieważ czujesz, że nie działa poprawnie, zastosuj dietę trzustkową. Pomoże ci ona nie tylko w przewlekłym czy ostrym zapaleniu trzustki, ale także jeśli jesteś po operacji trzustki. Dieta w stanach zapalnych i chorobach trzustki jest jednym z głównych czynników decydujących o kondycji twojej trzustki. Kiedy dowiadujemy się o chorobie trzustki, przede wszystkim musimy się zmagać z niezliczoną ilością zakazów i ograniczeń, które rzadko są uzasadnione naukowo. Na dodatek wywołują w nas poczucie niepewności. Dolegliwości przy chorobach trzustki mogą być różne i szczególnie bolesne. Diagnozie, oprócz przygnębienia, nieraz towarzyszy też strach, że życie całkowicie się zmieni. A my nie będziemy mogli jeść i pić tego, co dotychczas. Żeby odzyskać zdrowie zmiana diety i zdrowe odżywianie to nieraz jedyne wyjście. Wpłynie ona poprawnie na regenerację naszej trzustki, wspomoże jej pracę, a także wzmocni układ trawienny i zwiększy odporność.
Dieta trzustkowa - korzystne jedzenie i zdrowe odżywianie w chorobach trzustki
Autorzy - lekarze, dietetycy i nauczyciele żywienia - wyjaśniają w tym przewodniku, co jest zdrowe dla trzustki, ico powinnyśmy jeść, a czego unikać. Prezentują dietę trzustkową. W jej skład wchodzą wysokoenergetyczne przekąski, pożywne zupy i proste dania główne, które będziesz mógł przygotować w swojej kuchni. Podpowiadają, jak w łatwy sposób stworzyć wartościowe posiłki wzmacniające niepodatność i układ trawienny. Przy okazji przedstawiają nowe odkrycia medycyny żywieniowej i wyjaśniają, jak złagodzić objawy tej choroby za pomocą jednostkowego jadłospisu. Oferują ponad 130 przepisów na należycie tolerowane dania, dzięki, którym udowadniają, że jedzenie w chorobach trzustki może być przyjemnością, a nie wyrzeczeniem. Pod każdym przepisem zamieszczają ponadto wymiennik węglowodanowy (WW), a także jednostki lipazy, które pozwalają obliczyć niezbędną liczba preparatu enzymowego.
Co jest zdrowe dla trzustki?
Z tej rzetelnej książki, która jest stanowczo pomocnym przewodnikiem, a jednocześnie książką kucharską goszczącą w twojej kuchni, dowiesz się, jaką użyć dietę w celu regeneracji trzustki, a także kiedy masz problemy z trzustką. Co możesz jeść, by żywienie nie było dla ciebie problemem, a przyjemnością. Jakie dania są optymalne, a których powinieneś unikać. Autorzy wyjaśniają, dlaczego,,ciepłe potrawy" są łagodniejsze i łatwiejsze do strawienia. A także udzielają odpowiedzi na zwykle zadawane pytania poprzez osoby zmagające się z problemami trzustki.
najkorzystniejsza dieta, która zregeneruje i zadba o twoją trzustkę
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta w chorobach trzustki - co jeść, a czego unikać. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.