Czy wiesz, że to, co jesz, wpływa na cały organizm, a najczęściej na... Mózg!
Tabliczka czekolady lub porcja lodów na ulepszenie humoru, wizyta w restauracji rodzaju fast food, by uczcić sukces w pracy, alkohol na złagodzenie stresu czy niepokoju... Kto z nas tego nie zna? Zjadając kolejne frytki i burgera, gałkę lodów, wypijając następne piwo, niewiele osób myśli o tym, jaki wpływ na organizm mają takie pokarmy. Otóż jedzenie, jakie spożywamy, odgrywa ważną rolę - równocześnie dobrą jak i złą - w chemii naszego mózgu. Pokarmy mogą wpływać na nastrój, emocje i to, w jaki sposób działają nasze neuroprzekaźniki. Dlatego w chwili niepokoju o mnóstwo częściej sięgamy po słodkie albo przetworzone, napakowane sztucznymi składnikami produkty. Wywołują one prędki wzrost dopaminy w organizmie, ogłuszają nerwowe myśli, zamieniając ich tor na poczucie błogości. Jaka dieta jest właściwa dla naszego mózgu?
Sam możesz przeprogramować neuroprzekaźniki
To, co jemy, może przyczynić się do rozwoju chorób i zaburzeń. Może także wpłynąć na słuszne funkcjonowanie wszelkich organów i w wyniku czego leczyć lub uniemożliwiać schorzeniom. Przez unikanie prozapalnych pokarmów, przetworzonych lub toksycznych składników i substancji w jedzeniu, zastępując je odżywczą dietą, możemy przekonać się, iż pokarm działa jak lekarstwo. Poprawa funkcjonowania mózgu przyczynia się do prawidłowej pracy całego organizmu. Jak to działa? Kiedy neuroprzekaźniki nie działają poprawnie, wysyłają do mózgu więcej reakcji alarmowych, mózg z kolei bardziej stymuluje nadnercza,kreujeły więcej hormonu stresu - kortyzolu. To każe ciału gromadzić więcej tłuszczu trzewnego, ogranicza wrażliwość na insulinę i podciąga poziom cukru. A im wyższy poziom cukru we krwi, tym wyższe ciśnienie i ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co więcej, stres ma działanie wyjaławiające mikrobiom jelitowy. A to, w połączeniu z ilością cukru we krwi sprzyja rozwojowi drożdży i niepożądanych bakterii, co oddziałuje na neuroprzekaźniki.
Pokarm jako lekarstwo - dieta dla mózgu prostą receptą na ulepszenie zdrowia
Chcesz zadbać o dietę dla swojego mózgu? Niech ta książka będzie twoim przewodnikiem po zdrowym odżywianiu i powrocie do zdrowia! Dzięki informacjom w niej zawartym nareszcie będziesz mógł odzyskać władzę nad swoim ciałem i... Umysłem. Skorzystanie z diety dla mózgu, którą opracowała Autorka, licencjonowana dietetyczka promująca założenie,,Pokarm jako lekarstwo", pomoże ci zmniejszyć stany zapalne, poprawi skuteczność jelit, dostarczy ci wielu składników odżywczych i pomoże im się wchłonąć. Gdy poprawi się poziom elementów odżywczych w twoim ciele, system nerwowy zredukuje liczbę sygnałów związanych ze stresem. Twoje ciało będzie bardziej zrelaksowane, a czując się należycie, taki sam sygnał będzie wysyłać do twojego mózgu.
Na czym polega dieta dla zdrowego mózgu?
Prosta dieta dla mózgu zakłada skupienie się na pokarmach pochodzenia zwierzęcego, które stanowią zasobność naturalnie występujących form glicyny, glutaminy, kolagenu, cynku, witamin B12 i B6 i innych ważnych związków. Pierwsza faza diety to pochodna diety ketogenicznej - 6 tygodni spożywania wielu tłuszczów przy niepokaźnej ilości węglowodanów. To pozwala ciału zwalczyć bakterie, zacząć odbudowę mikrobiomu jelitowego. Zniżyć wrażliwość przewodu pokarmowego na niektóre pokarmy. Poprawić produktywność insuliny i wzmocnić równowagę gospodarki hormonalnej. To pomoże łagodzić choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, dysbiozę i inne choroby jelit. Faza druga to dieta niskoglikemiczna. Aby ułatwić ci zdrowe odżywianie, Autorka przygotowała 50 przepisów na pyszne dania. Będziesz rozsmakowywał się w wytrawnych muffinach z karmelizowanej cebuli, indyka, jarmużu i jaj, słodko-kwaśnych klopsikach wieprzowych, polędwiczce w ziołach czy budyniu kokosowym z nasionami chia.
Dieta dla mózgu - poznaj jej sześć fundamentów
Autorka opracowałam tę dietę jako sposób na zrestartowanie wielu procesów zachodzących w organizmie. Jest oparte na sześciu mocnych fundamentach, które wspomagają i przyśpieszają uzyskanie równowagi między ciałem i umysłem. Pomagają osiągnąć adekwatny stan zdrowia. Terapia żywieniowa opisana w tej książce skupia się na zaspokojeniu potrzeby na witaminy, minerały, aminokwasy. A także na dostarczeniu stosownych substancji, które pomogą odbudować uszkodzone neuroprzekaźniki i poprawić połączenia nerwowe w mózgu.
Dzięki informacjom zawartym w tej książce dowiesz się, jak:
- zniżyć stany zapalne w organizmie po wyeliminowaniu pokarmów prozapalnych,
- przygotowywać zbilansowane posiłki, które wzmocnią mózg i pomogą odzyskać zdrowie,
- uszczelnić jelita i pozbyć się dysbiozy i innych chorób jelit,
- przeprogramować neuroprzekaźniki przez zdrowe odżywianie,
- dostarczyć organizmowi potrzebnych elementów odżywczych, które odżywią ciało i umysł,
- zrównoważyć hormony, w tym hormony stresu, żeby poczuć się spokojnym i zrelaksowanym,
- skorzystać z podręcznych quizów dotyczących twojego stanu zdrowia i zaleceń laboratoryjnych i suplementów, które pomogą ci rozwiązać przyczyny zaburzeń równowagi organizmu.
Odżywiony mózg kluczem do korzystnego samopoczucia
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kompletna dieta na zdrowy mózg. Co jeść, aby uwolnić się od niepokoju, lęku i stresu, pokonać stany zapalne, dysbiozę, wspomóc n. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.