Smak karmelu czy truskawek, to wybuchowa chemia w jedzeniu i twojej diecie Czy zajadając jogurt truskawkowy przeszło ci przez myśl, że ten cudowny czerwony kolor, to nie odcień truskawek, a nienaturalny dodatek-czerwień koszenilowa A (E124), azowy barwnik? A smak coli czy choćby whisky, to karmel E150d, barwnik spożywczy powiększający ryzyko zachorowania na nowotwory? Ta książka uświadomi ci, iż większość producentów żywności, i to znanych ci marek jak Nestle, Coca -cola, Maggi, czy Wrigleys, dodaje do produktów toksyczne substancje chemiczne. Chemia w jedzeniu czyli sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i poprawiacze smaku nie są dla ciebie zdrowe. Ich nadmiar w diecie powoduje choroby autoimmunologiczne, stany zapalne, alergie, namnażanie się komórek nowotworowych. Podrażniają również układ krążenia i trawienny, powodując wzdęcia, zaparcia, czy syndrom cieknącego jelita.
Zdrowe odżywianie, to świadome czytanie etykiety Starasz się zdrowo odżywiać i świadomie kupować produkty spożywcze. Czytasz etykiety. Studiujesz skład. Czy jednak wiesz, czym są ulepszacze smaku, barwniki spożywcze, emulgatory i wszystkie dodatki z E-? Czy wiesz, jak wpływają na smak, strukturę i trwałość jedzenia, a typowo na twój organizm? Z tej książki dowiesz się, czy aspartam, kurkuminy i maltodekstryna szkodzi. Jaki wpływ posiadają czerwień koszelinowa - E124, żółcień pomarańczowa E110 czy benzoesan sodu na twój organizm. Książka ujawnia wstydliwe sekrety dużych producentów żywności takich jak Nestle czy Coca - cola. Poznasz znaczenie wszelkich dodatków z E- i czym jestchemia w jedzeniu. Odkryjesz, że za alergiami, stanami zapalnymi, problemami z układem krążenia i trawiennym stoi właśnie chemia w pożywieniu. Nauczysz siękorzystnie czytać etykiety. Staniesz się konsumentem świadomym swoich wyborów, który uniknie pułapek przemysłu spożywczego.
Jak chemia w jedzeniu: sztuczne dodatki, barwniki spożywcze i ulepszacze smaku wpływają na twoje zdrowie? Autor analizuje działanie najpopularniejszych sztucznych dodatków do produktów spożywczych. Przybliża działanie aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemii w pożywieniu z chorobami układu krążenia i nowotworami. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i aspartam. A także, dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia układu trawiennego i wywoływać stany zapalne w organizmie. Autor ujawnia także wstrząsającą prawdę o chemii znajdującej się w renomowanych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza ponadto, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło.
Omijaj chemię w pożywieniu i kupuj świadomie Z książki dowiesz się, czymaltodekstryna szkodzi. Czy glutaminian sodu, E621, odpowiedzialny jest za choroby neurodegeneracyjne mózgu, broniczny ból i alergie? Dowiesz się, czym się różni, ksylitol od erytrolu i stewii. Książka gromadzi precyzyjną listę wszelkich sztucznych dodatków, barwników spożywczych i ulepszaczy smaku. Dodatkowo wymienia produkty, w których się znajdują wraz z ich skutkami ubocznymi. W końcu odzyskasz zdrowie i kontrolę nad tym, co wprowadzasz do swojej diety, unikniesz chemii w pożywieniu, ponieważ poznasz wstydliwe sekrety producentów żywności.
Od dzisiaj będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chemia w pożywieniu. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.