Alergie pokarmowe we współczesnym świecie to już epidemia?
Alergie pokarmowe obok nowotworów, chorób układów oddechowego i krążenia zaliczane są dziś do z zasady występujących chorób cywilizacyjnych. Ponieważ mówi się choćby o epidemii alergii pokarmowych. Czym właściwie są? Mówiąc najprościej, alergia to przesadna reakcja układu wytrzymałościowego na obcą substancję, która powinna w normalnych okolicznościach być korzystnie tolerowana. Reakcje alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na ekspresowo postępującej, ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją. Eksperci szacują się, iż alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój alergii wpływają także czynniki środowiskowe, z reguły: styl życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najbardziej powszechne alergeny pokarmowe. Niewątpliwie zaliczamy do nich:
orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, brazylijskie i makadamia),
mleko,
jaja,
soja,
pszenica,
ryby,
skorupiaki,
nasiona.
Alternatywa dla diet eliminacyjnych, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami
Marzysz o tym, by latem móc cieszyć się smakiem i aromatem truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku orzeszków? Okazjonalne wypicie kawy z mlekiem sprawia męczącą biegunkę? Jeśli Ty dodatkowo cierpisz z powodu alergii pokarmowej, ta książka jest dla Ciebie! Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy, którą dzieli się z Tobą Autorka, będziesz mógł przezwyciężyć alergie pokarmowe. Bez diety eliminacyjnej, leków, wyrzeczeń i strachu przed alergenami! Ponieważ doktor Sakina Shikari Bajowala ma dla Ciebie alternatywę. W książce demonstruje bezpieczny i sprawny, potwierdzony naukowymi badaniami, sposób na pozbycie się alergii i nietolerancji pokarmowych na różnorodne pokarmy i produkty spożywcze. To zyskująca popularność immunoterapia podjęzykowa (SLIT) i doustna (OIT). Metoda polega na zjadaniu albo podawaniu pacjentowi podjęzykowo stopniowo rozszerzanej ilości alergenu pokarmowego albo jego ekstraktu w postaci kropelek, aż pacjent będzie w stanie spożyć całkowitą dawkę bez reakcji alergicznej. A co z tego wynika pozbyć się stanu zapalnego i wrócić do zdrowia!
Kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym
Autorka poprowadzi Cię krok po kroku przez każdy etap immunoterapii doustnej i podjęzykowej. Wyjaśni, na czym polega ten cykl i kto może skorzystać z tej metody. Ważnym aspektem jest też to, że w książce opisuje w dodatku, jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie lekarskim jeszcze przed rozpoczęciem odczulania, czego możesz na niej oczekiwać i jakie badania wykonać. Lekarka eksponuje, jak ważne jest opracowanie indywidualnego planu leczenia. Dzięki jej wskazówkom, będziesz wiedział, jak bezpiecznie stosować prekursorskie odczulanie w przypadku alergii pokarmowych. Autorka podpowie Ci także, jak zadbać o swój mikrobiom w jelitach, który niewątpliwie jest szczególnie ważny w procesie pozbywania się stanu zapalnego. Dr Sakina Shikari Bajowala oddaje w Twoje ręce kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym.
Pożegnaj alergie pokarmowe na zawsze!
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Alergie i nietolerancje pokarmowe. wykorzystaj naukowo udowodnione i skuteczne metody leczenia alergii pokarmowych. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.