Produkty powiązane
-
Sekrety włoskiej kuchni
Zobacz ofertę9788382152364luksusowe wydanie w pokaźniejszym formacie z trójbarwną wstążeczką w kolorach flagi włoskiej. Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta...65,99 zł
Zdjęcia produktu
Prezentowana oferta sklepu Empik jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.
ekskluzywne wydanie w pokaźniejszym formacie z trójbarwną wstążeczką w kolorach flagi włoskiej. Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Genialna lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.
Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia...
Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,także wspaniały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone przepięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która też jest tłumaczką jego książek.
Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, ukazuje zupełnie inne oblicze tego kraju.
Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje.
istotnie niebanalne są „intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej oraz tematom, które na pozór z kuchnią mało posiadają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi.
Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, lecz o przybliżenie historii i kultury Włoch i – głównie – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niżeli gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju".
„Cóż to za niezwykła podróż! Elena Kostioukovitch oprowadza nas po kulturze Włoch i z literacką swadą opowiada, na jakich fundamentach zbudowana jest tożsamość kulinarna tego kraju. Niczym nitka spaghetti (która nie ma końca!) zawijają się kolejne opowieści, postaci, regiony.
A po lekturze tej książki trzeba niezbędnie wybrać się do słonecznej Italii, wskoczyć na skuter i ruszyć szlakiem wskazanym przez autorkę erudytkę". Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK „Nie jest to zwykła książka kulinarna.
Nie ma w niej żadnych receptur. Są za to przepiękne opowieści o poszczególnych regionach Italii, ich specjałach i smakach, wreszcie – o zjawiskach i problemach dotyczących sfer życia społecznego, kulturalnego, a nawet politycznego.
I wszystko to w kontekście kulinarnym. Coś dla amatorów rozmów o kotlecie i jego związkach z kulturą wysoką oraz polit...
W naszym rankingu znajduje się 2 promocyjnych ofert w cenach od 65,99 zł do 69,30 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sekrety włoskiej kuchni. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.