Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Cechuje się częstym użytkowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także wielkiej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb.
Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono świeże elementy takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety.
Autorka w sposób płynny demonstruje mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza postępowa kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić unikalny smak mezathes ( zróżnicowane przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko albo słono) czy nadzwyczajnych potraw rodem z Bizancjum sera feta, wędzonej ikry czy konwencjonalnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, żeby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.
Tytuł konwencjonalna kuchnia grecka Autor Barbara Jakimowicz-Klein Wydawnictwo ASTRUM EAN 9788372778161 ISBN 9788372778161 Kategoria Literatura, Kulinaria ilość stron 298 Format 13,7x19,7 cm Rok wydania 2019 Oprawa broszurowa
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Klasyczna kuchnia grecka. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.