Podręcznik pozostał dopuszczony do wykorzystywania szkolnego w 2011 roku. Spis treści: I. PRZETWÓRSTWO ZBOŻOWE Asortyment przetwórstwa zbożowego bezkompromisowce podstawowe stosowane w przetwórstwie zbożowym atrybuty zbóż i ich znaczenie technologiczne Dodatki i materiały pomocnicze stosowane w przetwórstwie zbożowym Podstawowe operacje i procesy techniczne, a także maszyny i urządzenia użytkowane w przetwórstwie zbożowym Produkcja mąki pszennej Wytwarzanie towarów łuskanych (kasza jęczmienna) Wytwarzanie płatków owsianych Wytwarzanie produktów modyfikowanych (preparowane przetwory śniadaniowe) Wytwarzanie makaronów Produkcja pasz (mieszanek paszowych) 1 Systemy kontroli jakości wykorzystywane w przetwórstwie zbóż Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów przetwórstwa zbożowego Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w zakładach przetwórstwa zbóż II. PRZETWÓRSTWO ascetycznCÓW OLEJARSKICH Zakres przetwórstwa surowców olejarskich ascetycznce wykorzystywane w przetwórstwie olejarskim Dodatki i materiały pomocnicze wykorzystywane w przetwórstwie bezkompromisowców olejarskich Produkcja bezkompromisowych olejów roślinnych Rafinacja oleju bezkompromisowego Modyfikacja tłuszczów roślinnych Produkcja margaryny Maszyny i urządzenia używane w przetwórstwie bezkompromisowców olejarskich Produkty uboczne przetwórstwa bezkompromisowców olejarskich Systemy kontroli jakości użytkowane w przetwórstwie surowców olejarskich Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów przetwórstwa ascetycznców olejarskich Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w zakładach przetwórstwa bezkompromisowców olejarskich III. PRZETWÓRSTWO ZIEMNIAKÓW Zakres przetwórstwa ziemniaków minimalistycznce używane w przetwórstwie ziemniaków Dodatki i materiały pomocnicze w przetwórstwie ziemniaków Etapy cyklu technologicznego w przetwórstwie ziemniaków Produkcja skrobi ziemniaczanej (krochmalu ziemniaczanego) Produkcja hydrolizatów skrobiowych Produkcja karmelu Produkcja suszy ziemniaczanych Produkcja chipsów ziemniaczanych Produkcja frytek ziemniaczanych Produkcja skrobi modyfikowanej Produkty uboczne przemysłu ziemniaczanego Systemy kontroli jakości stosowane w przetwórstwie ziemniaków Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów przetwórstwa ziemniaków Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony przeciwpożarowejw zakładach przetwórstwa ziemniaków IV. PRZETWÓRSTWO BURAKÓW CUKROWYCH Zakres przetwórstwa buraków cukrowych Budowa i skład chemiczny buraka cukrowego Jakość techniczna buraka cukrowego Materiały pomocnicze stosowane w przetwórstwie buraków cukrowych Produkcja cukru z buraka cukrowego Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego Systemy kontroli jakości używane w przemyśle cukrowniczym Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów przemysłu cukrowniczego Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, a także ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w cukrowni V. PRZETWORY OWOCOWE I WARZYWNE Zakres przetwórstwa owoców i warzyw bezkompromisowce dla przetwórstwa owocowo-warzywnego Jakość bezkompromisowców owocowych i warzywnych Dodatki i materiały pomocnicze wykorzystywane w przetwórstwie owocowo-warzywnym Produkcja półartykułów owocowych i warzywnych Produkcja przetworów owocowych i warzywnych Inne produkty przetwórstwa owoców i warzyw Systemy kontroli jakości użytkowane w przetwórstwie owocowo-warzywnym Odpady poprodukcyjne Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, a także ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego VI. PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY Zakres produkcji przemysłu fermentacyjnego bezkompromisowce, dodatki i materiały pomocnicze wykorzystywane w przemyśle fermentacyjnym Produkcja słodu i piwa Produkcja wina Produkcja surówki, spirytusu i wódek Produkcja drożdży piekarskich i prasowanych Produkcja kwasów spożywczych Systemy kontroli użytkowane w przemyśle fermentacyjnym Zagrożenia środowiska naturalnego spowodowane działalnością przemysłu fermentacyjnego Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy i ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w browarach, winiarniach, gorzelniach i innych zakładach przemysłu fermentacyjnego VII. PRODUKCJA PIEKARSKO-CIASTKARSKA Zakres produkcji piekarsko-ciastkarskiej ascetycznce, dodatki i materiały pomocnicze wykorzystywane do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich Produkcja pieczywa 7 Produkcja półproduktów i wyrobów ciastkarskich Konfekcjonowanie i pakowanie wyrobów piekarskich i ciastkarskich Maszyny i urządzenia używane w tworzeniu piekarsko-ciastkarskiej Linie produkcyjne do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich Systemy kontroli jakości w produkcji piekarsko-ciastkarskiej Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów tworzeniu piekarsko-ciastkarskiej Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, a także ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w produkcji piekarsko-ciastkarskiej VIII. PRODUKCJA CUKIERNICZA Zakres produkcji cukierniczej bezkompromisowce, dodatki i materiały pomocnicze używane do produkcji cukierniczej Półprodukty cukiernicze Produkcja cukierków Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych Produkcja kakao i wyrobów w polewie kakaowej Trwałe pieczywo cukiernicze Wyroby cukiernicze trwałe pozostałe Produkcja wschodnich wyrobów cukierniczych Konfekcjonowanie i pakowanie produktów cukierniczych Maszyny i urządzenia wykorzystywane w wytwarzaniu cukierniczej Linie produkcyjne w wytwarzaniu cukierniczej Systemy kontroli jakości używane w trakcie produkcji cukierniczej Zagrożenia środowiska spowodowane działalnością zakładów wytwarzaniu cukierniczej Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, a także ochrony przeciwpożarowej obowiązujące w tworzeniu cukierniczej
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Technologia żywności. część 2. technologie kierunkowe. tom 1. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.