Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona całkowicie diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, lecz pozostawia miejsce na pewną sprężystość polegającą na tym, iż dając pierwszeństwo produktom roślinnym, nie usuwa kompletnie żywności pochodzenia zwierzęcego.
Zaleca jedynie spożywanie mięsa i ryb w nieznacznej ilości i z ograniczoną częstotliwością. Dzięki tej książce każdy zrozumie, dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa, i dowie się, czym łatwo można je zastąpić, żeby dostarczać organizmowi elementy odżywcze w perfekcyjnych proporcjach.
Autorka starannie wyjaśnia, jakie produkty żywnościowe powinny się znaleźć w naszym rutynowym jadłospisie, i obala wszystkie mity, którymi niejednokrotnie się kierujemy, źle się przez to odżywiając. W poradniku zaproponowano kompletne plany żywieniowe z przepisami na potrawy adekwatne dla osób prowadzących różne style życia, pomiędzy innymi dla tych, którzy są nieraz w podróży albo posiadają nienormowany czas pracy, dla tych, którzy wykonują pracę fizyczną lub intensywnie uprawiają sport oraz dla pracujących umysłowo czy gotujących dla całej rodziny.
Jest także specjalny plan żywieniowy dla osób, które chcą stracić na wadze. Fleksitarianizm pokaźne znaczenie przywiązuje w dodatku do tzw. Comfort food, a więc dań, które spożywamy dla czystej przyjemności, i które – jeśli są właściwie dozowane – dostarczają nam mentalnej energii, obdarowując nas chwilami prawdziwego zadowolenia.
Dlatego w książce można również znaleźć wskazówki dotyczące sięgania po wędliny, słone przekąski, czekoladę i inne słodycze. Warto na nowo przemyśleć swój sposób odżywiania i wybrać fleksitarianizm, który na sporo lat zapewni nam prawidłowe samopoczucie psychiczne i fizyczne.
Fleksitarianizm to dieta pełna zdrowia i energii! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dieta fleksitariańska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.