Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, z ochotą kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najkorzystniejsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk i nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!
Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Jednogarnkowa jarzynova, Sezonowe warzywo, Ziarno)
Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje specyficzne przepisy na dania z drzew.
Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.
najkorzystniejsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!
Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek Skarby ogrodu, Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty i Różane przepisy. Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Pochodzi z Krakowa, doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Tytuł Smakowite drzewa Autor Małgorzata Kalemba-Drożdż Wydawnictwo Pascal EAN 9788381038065 ISBN 9788381038065 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie ilość stron D01308C7-7B0D-4B5F-86A8-EF94AA91A48E Rok wydania 2022 Oprawa Twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Smakowite drzewa. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.