Program żywieniowy, który raz na za każdym razem pomoże ci wyrwać się z zaklętego kręgu diet i odzyskać radość z jedzenia.
Dziesięć prostych zasad popartych setkami badań stało się dla wielu wybawieniem od ciągłych, nieskutecznych diet i zadręczania się z powodu każdej uzupełniającej kalorii trafiającej na talerz. Wystarczy jednak w miejsce złych nawyków wykształcić własny model zdrowego, zgodnego z potrzebami organizmu jedzenia.
Autorki wyjaśniają niebezpieczeństwa płynące z kultury odchudzania i namawiają przy tym do przyjęcia ciałopozytywności, wykształcenia prawidłowej relacji z jedzeniem i zaufaniu swojej wewnętrznej mądrości. Pokazują między innymi, jak radzić sobie z emocjami i stresem bez zajadania ich, zacząć szanować swoje ciało bez względu na jego wiek czy wymiar, odnaleźć radość i satysfakcję płynące z posiłków oraz wsłuchiwać się we własny organizm i obserwować jego reakcje, honorować tak głód, jak nasycenie. Instynktowny model żywienia to na dodatek bezpieczna i skuteczna forma pomocy w walce z różnorodnego rodzaju zaburzeniami odżywiania, na które w obecnych czasach cierpi coraz obszerniejsza część społeczeństwa.
Jedzenie intuicyjne to podręczne źródło wiedzy na temat odżywiania i rewolucyjny program pomagający wykształcić zdrową i satysfakcjonującą relację z jedzeniem.
Evelyn Tribole (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania) jest autorką dziewięciu książek i prowadzi prywatną praktykę w Newport Beach w Kalifornii. Jej pasją jest szkolenie specjalistów z całego świata. Przekazuje im wiedzę dotyczącą tego, jak mogą uczyć swoich klientów budowania zdrowej relacji z jedzeniem, własnymi ciałem i umysłem przez proces intuicyjnego odżywiania. Występowała jako specjalistka do spraw odżywiania w programie telewizyjnym Good Morning America, była rzeczniczką Akademii Odżywiania i Dietetyki i przez jedenaście lat pisała artykuły dla miesięcznika „Shape”. Media nieraz zapraszają Evelyn jako ekspertkę. W 1984 roku wzięła udział w kwalifikacjach olimpijskich do pierwszego w historii damskiego maratonu. Chociaż dziś nie startuje już w zawodach, uwielbia grę w ping-ponga i piesze wędrówki. Najmocniej lubi jeść czekoladę – zwłaszcza kiedy może się nią spokojnie delektować.
Elyse Resch (magister dietetyki, specjalistka w dziedzinie leczenia zaburzeń odżywiania, wykładowca w Academy of Nutrition and Dietetics, prowadzi prywatną praktykę w Beverly Hills w Kalifornii. Specjalizuje się intuicyjnym odżywianiu, programie Zdrowie w Każdym rozmiarze, a także leczeniu zaburzeń odżywiania. Ma na koncie liczne publikacje w...
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jedzenie intuicyjne. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.