Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok ilość ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie albo pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie nietrudne – zlikwidować część części i zachować pyszny smak.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, iż posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie niedużego alergika wyszukasz m.in. Przepisy na standardowe posiłki zmienione pod kątem alergików (lody bez wykorzystania jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt).
W książce Uczta minimalnego alergika zawarte są m.in.:
• przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje,
• dane o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia;
• użyteczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii,
dane, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, iż można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak na dodatek w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo, a także Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Uczta małego alergika. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.