Jadłospis leczniczy na 28 dni. Na życzenie i prośbę wielu osób zmagających się z problemami przewodu pokarmowego postanowiłam stworzyć poradnik, w którym zebrałam najistotniej aktualne i najważniejsze oraz zalecenia żywieniowe w chorobie wrzodowej i stanach zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.
Pewne mity na temat żywienia w chorobie wrzodowej zostały obalone, tak powszechnie zalecane i użytkowane choćby teraz. Co znajdziesz w poradniku? 1) Nieżyt żołądka. Stany zapalne. 2) Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – objawy/przyczyny.
3) Co pobudza wydzielanie soku żołądkowego? 4) Beta-karaton i ważna witamina C. 5) Błonnik w diecie. 6) Sok ze świeżej kapusty. 7) Olej z rokitnika. 8) Dlaczego stres tak bardzo wypływa na choroby układu pokarmowego? 9) Mleko / Mięta / Inhibitory pompy protonowej – świeże informacje.
10) Jeśli desery to jakie? 11) Przykładowe posiłki przy zaostrzeniu choroby. 12) Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka / dwunastnicy i w chorobie refluksowej przełyku.
13) Jadłospis na 28 tygodnie dla diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny. Do poradniki został dołączony jadłospis na 28 dni. Dieta pomimo wielu ograniczeń jest tak skonstruowana, żeby posiłki nie były monotonne i dostarczały trafnych ilości witamin i elementów mineralnych dla ulepszonej i szybszej regeneracji organizmu, które wspomogą leczenie stanów zapalanych układu pokarmowego.
w dodatku, dieta ma na celu dać odpoczynek całemu organizmowi, odciążyć chory narząd i pozwolić mu na szybszą i efektywniejszą regenerację. "bardzo niewiele jest propozycji dań dla wrzodowców, a tutaj znalazłam nie dość, iż przepisów aż na 28 dni to jeszcze tanie, pyszne i proste.
na dodatek dieta uwzględnia zdrowsze techniki kulinarne. Polecam, poradnik jest niezwykle przydatny dla osób zmagających się z chorobą wrzodową." Marlena Orawska "Zdałam sobie sprawę jak bardzo wiedza na temat żywienia jest ważna,dobrze przeprowadzić dietoterapię, i jak niewiele wiedziałam o chorobie wrzodowej.
Zmagania z chorobą nie muszą być długie, jeśli ma się wiedzę i gotowe jadłospisy:):):)" Aneta Maik Dieta została opracowana zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi i aktualnym stanem wiedzy na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego, która ma sprzyjać szybszemu gojeniu się ran, odbudowie błony śluzowej, regeneracji po chorobie.
Dieta z łatwością strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny ma zastosowanie głównie przy refluksie żołądkowo-przełykowym, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, chorobie wrzodowej, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dla chorych leżących po operacjach lub zabiegach, u osób w podeszłym wieku, w stanach gorączkowych.
z całą pewnością dieta jest czynnikiem wspomagającym i przyśpieszającym leczenie, łagodzi objawy choroby i co najważniejsze uniemożliwia nowotworom. Ponieważ niemało wrzodów goi się po 6-12 miesiącach, w tym czasie należy przestrzegać ścisłej diety.
Już po miesiącu można stwierdzić wyraźną poprawę stanu zdrowia u części pacjentów. Jadłospis może stanowić dla osoby będącej podczas leczenia inspiracje do tworzenia własnych posiłków opartych na diecie łatwostrawnej.
Przekonaj się, iż dieta z łatwością strawna nie musi być nudna i monotonna.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.