Opowieść o zauroczeniu Andaluzją
Monika Bień-Königsman zaprasza do wspólnego przeżywania andaluzyjskiej przygody wśród aromatycznych smaków i olśniewających zapachów. Na spragnionych wrażeń czeka rejs po rzece Gwadalkiwir, lot balonem nad Guadix, nocne zwiedzanie Alhambry, warsztaty kulinarne na arabskim targu Alcaicería w Grenadzie, obserwacja delfinów w Cieśninie Gibraltarskiej czy po prostu… białe wino na plaży przy zachodzie słońca. To wszystko w rytmie stukotu obcasów do flamenco i zgiełku miejscowych barów, w otoczeniu konwencjonalnych hacjend, oliwnych gajów, migdałowców i winnic, w których przygrywają cykady.
Poszliśmy do baru tapas. Wyobraźcie sobie lokal z długą ladą na wprost wejścia, zastawioną talerzykami z filiżankami, których pobrzękiwanie stwarza ścieżkę dźwiękową miejsca. W tę niecodzienną muzykę wplata się pokrzykiwanie barmanów. Jeden z nich śpiewa: Yo no soy camarero, soy capitan, soy capitan. Tapas w tym barze serwowane są gratis do zamawianych napojów. Lecz to barman decyduje, co dostaniecie. Inicjuje się typowo skromnie, od miseczki z oliwkami i plasterkami sera. Ale przy kolejnych napojach tapas są coraz bardziej wyszukane. I tak przed wasze oczy trafiają sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary czy polędwiczki w sosie pieprzowym lub grillowane krewetki.
Monika Bień-Königsman – projektantka wnętrz i pasjonatka krajów śródziemnomorskich.
Uwielbia Andaluzję. Kocha spotykać się z ludźmi i gotować – niezwykle dania z kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Swoją miłością do tego kraju zaraziła córkę Weronikę. Autorka bloga Hiszpańskie Smaki, książek i przewodników po Hiszpanii (m.in. Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście) i licznych artykułów.
Blogi: https://www.hiszpanskiesmaki.es, a także https://www.biendesign.com.pl
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Andaluzja. Tapas, flamenco i gaje oliwne. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.