Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami
i nie trać czasu w kuchni!
Święta Hildegarda z Bingen – doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka – jest jedną z najmocniej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko stwarzała wybitne dzieła muzyczne i literackie, ale także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie.
Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się użytecznymi poradami, a także przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis.
Chcesz odzyskać korzystne samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się poprawnie ze sobą? W tej książce odszukasz wszystko, czego Ci trzeba, aby zadbać o swoje ciało i duszę.
MARIE-FRANCE DELPECH – z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi markę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen.
Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę – naukę, która wciąż budzi zainteresowanie". W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem, a także naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła poprzez drzwi kuchenne!
FRAGMENT
Panisse
250 g organicznej mąki z ciecierzycy
sól ziołowa św. Hildegardy
3 łyżki curry
olej słonecznikowy
1 l wody
Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować poprzez 10 minut, cały czas mieszając.
Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.