Prezentowany, jedenasty tom z serii Życie prywatne Polaków w XIX wieku, opatrzony podtytułem „Perspektywa stołu", przenosi uwagę na kulturowe i społeczne kwestie spożywania i jedzenia. Stanowi próbę oglądu życia prywatnego i życia codziennego epoki poprzez pryzmat praktyk i nawyków żywieniowych, a także szeroko pojętej kultury jedzenia.
Analiza życia prywatnego dziewiętnastowiecznych Polaków „z perspektywy stołu" – w kontekście kultury kulinarnej, rytuałów konsumpcyjnych oraz społecznych uwarunkowań wyżywienia nie była do tej pory podejmowana przez badaczy.
bezsprzecznie lepiej opracowane są tradycje żywieniowe w epoce nowożytnej (kuchnia staropolska) czy w dobie wieków przeciętnych. Wiek XIX, oglądany poprzez pryzmat kuchni, wydaje się stanowczo niebanalny.
Znamionował go szybki rozwój przemysłu i komunikacji (kolej), co dało początek stopniowej niwelacji zjawiska głodu na kontynencie europejskim. Na ziemiach polskich nastąpiło zetknięcie „kuchni polskiej" z „kuchnią zaborców".
Kulturowy i społeczny kontekst wyżywienia odsłania nie tylko warunki życia codziennego, również grunt pod refleksje na temat przemian cywilizacyjnych, gospodarczych i kulturowych społeczeństwa polskiego.
Obrazuje procesy i kierunki modernizacji i obszary zacofania i środowiska spauperyzowane. „Pogoń za chlebem" była głównym tematyką migracji ze wsi do miast. W realiach zaborowych „kultura stołu" może być odczytywana jako kultura „własna" – narodowa i „obca", przenikająca ze struktur o odmiennej tradycji.
Praktyki kulinarne i konwenanse związane ze spożywaniem przynoszą dane jeszcze o mentalności Polaków. Doświadczenia kulinarne w trakcie podróży, na emigracji czy na zesłaniu, były często ważnym wątkiem literatury wspomnieniowej, dzienników i korespondencji.
Tematyka dziewiętnastowiecznej kuchni i kultury przygotowywania oraz spożywania posiłków tworzy niemało możliwości interpretacyjnych i otwiera nowe perspektywy w badaniach nad społeczeństwem polskim w dobie zaborów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Życie prywatne Polaków w XIX wieku. Perspektywa stołu. Tom 11 (E-book). Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.