Czy jeśli wyginą pszczoły, ludzkość też przestanie istnieć?
To pytanie jest przerażające jednak może okazać się zasadne. Zdecydowana większość roślin lądowych jest zapylana poprzez owady. To właśnie pszczoły dbają o to, aby rośliny wydawały owoce, a człowiek miał co jeść i czym oddychać. W ostatnich latach mnożą się doniesienia o tym, że pszczoła staje się gatunkiem zagrożonym. Tymczasem sporo osób nie docenia dobrodziejstw, jakie niosą w sobie produkty pszczele. Jedna z terapii naturalnych, jaką jest apiterapia, wykorzystuje je do leczenia najróżniejszych chorób i dolegliwości, podnoszenia odporności.
Produkty pszczele to najstarsze leki świata
Produkty pszczele to coś więcej aniżeli miód. Choć ten słodki przysmak znamy najlepiej i wykorzystujemy choćby przy przeziębieniach. Inne cenne dobrodziejstwa z pasieki to pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz użycie lecznicze tych preparatów prozdrowotnych. I w każdej chwili będziesz mógł z nich samodzielnie skorzystać. Autor, który przez lata gromadził wiedzę o produktach pszczelich, prezentuje przepisy na medykamenty, dzięki którym będziesz w stanie pomóc sobie i swym bliskim w powszednich dolegliwościach i poważniejszych chorobach. Poznasz kombinacje zróżnicowanych receptur zdrowotnych opartych na pyłku pszczelim, które poprawią ogólny stan Twojego zdrowia. Produkty pszczele działają podobnie jak leki, lecz w wielu przypadkach są produktywniejsze i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych. Mówi się o nich, że to naturalne antybiotyki.
Propolis, pyłek kwiatowy i pierzga niedoceniane panaceum w terapiach naturalnych
Propolis to tak zwany kit pszczeli. Od dawna uważa się go za naturalny antybiotyk. Dawne przekonania wywiedzione poprzez entuzjastów medycyny naturalnej i terapii naturalnych zostały potwierdzone przez najnowsze badania. Okazało się, iż można go stosować w przypadkach autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, marskości wątroby, wola, chłoniaka, tocznia rumieniowatego i sklerodermii. Pierzga z kolei to produkt naturalny, bogaty w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów jako preparat prozdrowotny wykorzystywany w diecie także wyraźnie bardziej lekkostrawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyków, jest trzykrotnie wyższa niżeli zwykłego pyłku kwiatowego.
W książce odszukasz przepisy, dawkowanie i terapie z pyłku kwiatowego i pierzgi, które przede wszystkim stosuje się przy chorobach wątroby, anemii, stresie, reumatyzmie, zaburzeniach czynnościowych i chorobach jelit, zwłaszcza takich, którym towarzyszy zaparcie zapalenie jelit, procesy fermentacyjne albo gnilne powodujące wrzody, broniczne zaparcia.
Miód znaczy życie
Miód, oprócz wykorzystywania w diecie i kuchni, jest jednym z najstarszych leków wzmacniających wytrzymałość znany na całym świecie. W książce odnajdziesz przepisy na mieszanki z miodem, które pomogą wzmocnić serce, uspokoić nerwy, poprawić pracę mózgu czy wspomóc gojenie się ran. Może być on także wykorzystywany jako naturalny antybiotyk. Z zasady używa się go w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a więc kaszlu, kataru czy chrypki. Sprawdzonym i powszechnie znanym domowym sposobem jest ciepłe mleko z miodem. Wymienione korzyści to zaledwie ułamek zdrowotnych cechy miodu. Więcej możesz przeczytać w książce.
Przepisy na maści, syropy, nalewki i niemało więcej dobrodziejstw, jakie proponują produkty pszczele.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Lecznicza moc pszczół. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.