Jak powstał pierwszy ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Jak właściwie serwować i degustować sery? Czy można łączyć słodkie wino z roquefortem? I czy ta pleśń powinna tak smakować?
Coraz częściej sięgamy po sery, jednak nie każdemu znany jest serowy savoir-vivre: jak integrować ze sobą po szczególne gatunki i zestawiać je z winami, co podać jako dodatek. Nie bez powodu sery na desce układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara – rozpoczynając od lekkich, kończąc na tych ciężkich i bardziej wyrazi stych. Udaj się w podróż w głąb świata serwowania i degustacji serów.
Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii wzbogacony interesującymi anegdotami, a także wskazówkami, jak najlepiej zestawiać sery i wina. Odnajdziesz w nim wiedzę praktyczną dotyczącą podawania, krojenia i przechowywania serów i 40 przepisów na dania z nimi w roli głównej inspirowanych kuchnią z zróżnicowanych zakątków świata.
Ten dojrzewający przewodnik będzie genialnym kompanem podczas wieczorów z przyjaciółmi wokół deski serów i genialnym kompendium {pomocn|przydatn)ym miłośnikom podróży smakowych.
Rozsmakuj się w serach!
Tytuł Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów Autor Carolina Pietyra,Kamil Wernicki Wydawnictwo Znak Literanova EAN 9788324083473 ISBN 9788324083473 Kategoria Kuchnia,diety\Inne Liczba stron 320 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ser. dojrzewający przewodnik dla koneserów. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.