Książka dla każdego, kto chce być bardziej eko w kuchni i gotować w sposób przyjazny dla planety, ale nie wie, jak się za to wziąć. Ponad 80 pysznych przepisów bazujących na sezonowych warzywach i owocach zachęci do odkrywania prostej kuchni wegańskiej.
uzupełniające porady z obszaru „less waste" pozwolą na wprowadzenie mniejszych i większych zmian na co dzień. „Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów.
Przekonałam się, że żeby w pełni cieszyć się smakiem roślin, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować przeróżnych dóbr, nie tylko żywności, jest mi bliska od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste.
Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie prawidłowej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka.
Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, iż każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!".
Daria Rogowska – autorka bloga ekocentryczka.pl „Ta książka jest wyznaniem miłości do natury. Szczerym, inspirującym i smacznym. Ekocentryczka idealnie oswaja kuchnię roślinną, miesza w garnkach w rytmie pór roku i kreuje plejadę warzywnych czy strączkowych gwiazd.
Kiszony szpinak i ciasto pietruszkowe z kremem orzechowym już wspięły się na szczyt listy hitów w mojej kuchni. Takich wybornych zaskoczeń Daria oferuje w swych przepisach znacznie więcej. Mistrzowsko rozbudza jedzeniową wyobraźnię, troszczy się o wszystkie składniki i powoduje, iż stół nabiera koloru.
ewidentnie warto sięgnąć po ten zbiór nieoczywistych połączeń i dać się im smakowo uwieść". Sylwia Majcher „Pandemia sprawiła, że na nowo zaczęłam czerpać przyjemność z gotowania. Przewertowałam już chyba wszystkie książki kucharskie, dlatego z wielką radością witam nową, zwłaszcza że kładzie ona nacisk na sezonowość i less waste.
I to w wydaniu roślinnym! Mam nadzieję, że dzięki wielu niebanalnym propozycjom Darii kuchnia roślinna będzie u nas gościła coraz częściej. Nie mogę się doczekać, aż przetestuję wszystkie przepisy. Good job, Daria!".
Areta Szpura „Jedzenie ma znaczenie! Dla naszego zdrowia i dla planety. Ta książka jest tego dobitnym przykładem. Wyszukasz w niej ergonomiczne porady i przepisy, które mogą pomóc Ci rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną".
Grzegorz Łapanowski Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.