"My, dzisiejsi Polacy, jesteśmy ludźmi szczęśliwymi, bo żyjemy w czasach, w których nie tylko warto żyć, ale wartoprawidłowo jeść i pić dobre piwo. A jeszcze niedawno nie było korzystnego piwa, a i z jedzeniem nie działo się najlepiej. Właściwie istniały tylko piwa przemysłowe. Trudno je było od siebie odróżnić, zwłaszcza gdy nie miały etykiety. Dziś natomiast - setki rodzajów nieprzeciętnych piw! To jest właśnie piwna rewolucja i to właśnie my ją przeżywamy i stwarzamy! Dla mnie, filozofa, byłego polityka, a także człowieka, który codziennie z pasją gotuje w domu, rewolucja piwna jest dowodem na to, iż powstała klasa średnia, tak szczególnie wypatrywana przez socjologów i polityków. Jeśli bowiem niemało milionów konsumentów w Polsce decyduje się zapłacić za piwo dobrej jakości dwa albo trzy razy więcej niżeli za piwo przemysłowe, to znaczy, że jesteśmy już zupełnie innym społeczeństwem aniżeli dziesięć lat temu. A ponieważ nie wyobrażam sobie picia alkoholu bez jedzenia, postanowiłem przygotować przepisy właściwe dla poszczególnych stylów piwa. Co więcej, jakby w kontrze do tradycji - zaproponowałem przepisy bez mięsa, nie tylko bez kiełbasy i golonki, ale bez mięsa w ogóle. Są to przepisy proste do przyrządzenia, bardzo bogate, a czasami wręcz wyrafinowane w smaku. Dopiero takie podejście w kuchni prezentuje całą paletę możliwości, jaką dziś dostarcza świat piwa w Polsce." Janusz Palikot (ze wstępu) Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Piwo i dobre jedzenie. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.