prezentujemy przewodnik po świecie prawidłowej kuchni i korzystnych win. Autor, przytaczając setki przykładów udanych zestawień, udowadnia, że mariaż wina z jedzeniem wnosi do naszego życia zupełnie nową jakość.
Menu z winami dopasowanymi do 25 tematycznych kolacji i jednego śniadania tworzą praktyczny zbiór pomysłów na nieprzeciętne przyjęcie, romantyczną randkę albo rodzinny obiad - oczywiście z winem. Do każdego dania autor oferuje jedno lub więcej win a swoje wybory szczegółowo uzasadnia, dzieląc się z czytelnikami ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w układaniu wyśmienitych menu.
Dlaczego słone sery lubią słodkie tokaje a taniczne cabernety steki$317 Jak używać przypraw,dostosować danie do wina$318 Czym należy popijać jajko, śledzia i czekoladę$319 sporo funkcjonalnych wskazówek i porad, inspirujące opowieści kulinarne z całego świata i najkorzystniejsze wina przystępne na polskim rynku do wyboru.
o użyteczne porady jak integrować wino z potrawami o 26 tematycznych, czterodaniowych menu o Ponad 100 dań z przypasowanymi do nich winami o praktyczne indeksy win i potraw,,Można, oczywiście, podawać białe do ryby, a czerwone zawsze w temperaturze pokojowej.
Czy nie lepiej jednak odwołać się do własnego smaku$320 Wojciech Giebuta nam ten smak wyszkoli tak, iż poradzimy sobie choćby ze śledziem w oleju i zupą. Po jego lekcjach sami będziemy potrafili dobrać najszczególniej trafne winne towarzystwo dla tego, co na talerzu.
Albo na odwrót. Książka użyteczna jak korkociąg kelnerski, otwierająca oczy jak wizyta w Burgundii i lekka jak sałata z pinot gris". - Łukasz Modelski, dziennikarz Radiowej Dwójki, autor książek o kulturze kulinarnej Wojciech Giebuta - dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, szanowany wykładowca wiedzy o winie.
Dyrektor jedynego w Polsce biura enoturystycznego, pilot wycieczek. Historyk sztuki z wykształcenia, smakosz i wielbiciel opery z powołania. Od wielu lat prowadzi autorskie kolacje z winem, podczas których opowiada nie tylko o tym, co na stole.
Prywatnie rewelacyjny szef we własnej kuchni.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kuchnia i wino. o sztuce dobierania win do potraw. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.