Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.Kuchnia kwiatowa cieszy zmysły smaku i wzroku. Jest także ciekawa ze względu na cechy odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża).
Niezależnie od parametry odżywczych kwiaty stosujemy najczęściej ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie.
Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw stosowano kwiatów? Jak je użytkowano?Mireille Gayet- autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie albo zbierać w naturze.
oferuje około 300 nowych przepisów jednocześnie z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy.
bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez, a także nalewki i likiery.To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej, a także zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy sporo przyjemności równocześnie smakowych, jak i estetycznych równocześnie gospodarzom, jak i ich gościom.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Księga kwiatów jadalnych - mirelle gayet. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.