nieraz chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski cechuje się odmienną kuchnią, która obfituje w unikatowe smaki, zapachy i produkty.
Mamy nieprzeciętne bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło choćby Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy bez dwóch zdań dobrze ją znasz$673 Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, iż Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkowaniu jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w tworzeniu truskawek i ziemniaków.
Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, lecz czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie$674 Nasi klasyczni i lokalni producenci żywności także kreujeją idealne produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi popularnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński - to tylko kilka pozycji z listy, którą znajdziemy w książce.
Książka autorstwa Gosi Molskiej to progresywne i ciekawe kompendium polskiej kuchni. To mocna dawka danych na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono w głównej mierze michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami.
Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, nieraz z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu.
Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, że Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak drobne święto, w trakcie którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią.
Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni. Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także mnóstwo interesujących informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, iż w ciągu swojego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek$675 Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania z reguły zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood oraz poznamy rewelacyjne polskie bazary...
W książce znalazły się ponadto kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach tworzących smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz, a także gra planszowa.
Do tego dużo praktycznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić nadzwyczajny stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis lubianych grzybów jadalnych.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Polak nienażarty - gosia molska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.