Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, przystępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła zasadnicza zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polskim książka została wydana w twardej oprawie.
W książce tej ukazujemy niezwykle interesujący składnik łódzkiego dziedzictwa naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania w głównej mierze łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.
Książka została nieprzeciętnie uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka doskonała na podarek dla obcokrajowców użytkowników Łódź!
Tytuł Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine Autor Anna Wojciechowska Wydawnictwo Regio EAN 9788393104475 ISBN 9788393104475 Kategoria Literatura, Kulinaria ilość stron 125 Format 23,5x16,5 cm Rok wydania 2016 Oprawa twarda
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Fifka and żulik. wersja angielska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.