Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w pełni musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz", czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na najróżniejsze ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.
Mimo upływu dekady książka nadal raduje się dużą popularnością. A i ja niejednokrotnie zaglądam do „Słodkiego ", żeby odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.
W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w kolekcji programów kulinarnych „Ewa gotuje". Część, w tym na rozmaitego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.
Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata " postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami wyłącznie i jedynie na desery.
Choć format publikacji jest wyraźnie obszerniejszy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta". Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam tradycyjnie – od przepisów klasycznych. Później są receptury świąteczne oraz dedykowane na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu inaczej.
Życzę smacznego!
ISBN: 9788360169056
Kod paskowy: 9788360169056
Autorzy: Wachowicz Ewa
Wydanie: 2
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 31062
Miejscowość: Kraków
ilość stron: 200
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 21.0x29.0cm
Głębokość (mm): 20
Waga: 1.104
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ewa wachowicz. ciasta. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.