Odkryj kasze na nowo!
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i oferują tradycyjne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.
Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań, a także przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla mistrzowskich Fotografów Kulinarnych, autor wszelkich zdjęć zamieszczonych w książce.
Książkę polecają:
To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu.
zróżnicowana, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze.
Grzegorz Łapanowski
Nauczyłam się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu wyjątkowo zasmakowała. Dzisiaj różnorodne warianty kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego nad wyraz się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów.
Tessa Capponi-Borawska
Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! lecz wiedziałam od zawsze, iż kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała Te ziarenka takie nijaki, te barwy jak z polskiego pejzażu Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem starczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, by moje myśli o tych wszelkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium danych o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niżeli tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite zdjęcia, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością odszuka wśród dziesiątek przepisów. Ja np. Całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!
Maryla Musidłowska
Recenzja patronacka:
Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co dzisiaj powiesz?
Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich artykułów - nie tylko przepisy! Polecam!
Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia"
linia cyklu: SAMO SEDNO
ISBN: 9788377885536
Kod paskowy: 9788377885536
Autorzy: Łukasik Paweł, Targosz Grzegorz
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Kod wydawcy: 30542
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 248
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.19.0
Format: 20.5x27.2cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 1.044
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kipi kasza - wysyłka od 4,99 - porównuj ceny z wysyłką. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.