Kolejna książka z serii Ocalić od zapomnienia poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.odnajdziemy w niej charakterystykę konwencjonalnych polskich produktów spożywczych, tzn. Takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dodatkowe całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Odszukamy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której pokaźna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, konwencjonalne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a choćby wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej kolekcji, jest szczególnie bogato ilustrowana.
Autorzy: Ogrodowska Barbara
EAN: 9788377582930
Format: 20x20 cm
liczba stron: 360
ISBN: 9788377582930
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2012
Wydawnictwo: Muza
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tradycje polskiego stołu. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.