Współczesna medycyna odkrywa wciąż świeże, uciążliwe i dotkliwie trapiące ludzi problemy związane ze współczesną cywilizacją i trybem życia, a jednym z najczęstszych utrapień są problemy pokarmowe o podłożu alergologicznym. Nietolerancja na gluten zawarty w tak wielu produktach spożywczych powoduje, iż dla wielu ludzi niedostępne stają się najkorzystniejsze smakołyki. Lecz wcale tak być nie musi, co doskonale udowadnia niniejsza książka, pokazująca przepisy na wyśmienite ciasta i desery, zaczerpnięte z wielu kulinarnych tradycji, zmodyfikowane w taki sposób,bezproblemowo mogą się nimi radować smakosze zmuszeni stosować się do rygorów kuchni bezglutenowej. Jedna z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książek kucharskich poświęconych wyłącznie deserom bezglutenowym. Autorki są osobami dotkniętymi nietolerancją żywieniową na gluten, w związku z czym same musiały wprowadzić do swojej diety niemało nowych przepisów. Największym problemem dla nich była możliwość jedzenia deserów, ponieważ większość ciast, tortów i innych słodyczy przystępnych na naszym rynku gromadzi mąkę pszenną. To sprawiło, iż musiały pokonać ten problem i same wymyślać nowe recepty lub sięgnąć po mniej znane przepisy na desery bez mąki. Pomogły im w tym liczne podróże po świecie, podczas których mogły podglądać kuchnie innych krajów. Dzięki czemu przygotowały książkę, która może pomóc osobom dodatkowo cierpiącym na nietolerancję żywieniową na gluten. W swojej publikacji czerpały inspirację z kuchni włoskiej, węgierskiej, hiszpańskiej, amerykańskiej i izraelskiej. Obowiązkowa pozycja dla korzystających z dań bezglutenowych. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.