Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To istotnie trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek nieoczekiwanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run – popularnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota poprzez kalifornijskie góry Sierra Nevada.
Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając też nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci.
Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najkorzystniejszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze.
Te osiągnięcia należą do absolutnie unikatowych, a niezwykłości dodaje im fakt, iż Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. W 'Jedz i biegaj' Scott Jurek szczerze opowiada o swym życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca.
Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie innowacyjnia, demonstruje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka atrakcyjnie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie.
Ta historia obala stereotypowe poglądy na temat tego, co powinien jeść sportowiec, myślący o dobrych wynikach! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jedz i biegaj. Niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.