O jedzeniu emocjonalnym
Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś wyraźnie ważniejszym niżeli tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni poprzez marketing, lecz też poprzez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania albo tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... Staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie adekwatnej i wydajnej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, nieprzystępnych oraz o mechanizmach powodujących, iż pielęgnujemy krzywdzące nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, iż są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, aby na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, stabilnego, pełnego korzystnych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
O książce w mediach:
: "Otyłość to często nie nasza wina,za każdym razem nasza odpowiedzialność"
: Jak jeść, by nie zwariować, czyli o jedzeniu emocjonalnym
: Jedzenie emocjonalne - na stres, w nagrodę, na pocieszenie...
: Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
:
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. jak poprawić swoje relacje z jedzeniem. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.